Lite fakta ang Fibromyalgi

Detta skriva lite punkter om vad fibromyalgi egentligen är. Detta är bara en del om vad det är för finns så mycket mycket mer men hade nog blivit jobbigt att läsa då! :) Hoppas ni tar er tid att läsa detta, så viktigt att förstå människor omkring oss <3
 
Det kan finnas flera orsaker till att man får fibromyalgi, till exempel stress, enformiga rörelser eller långvarig värk på samma ställe i kroppen. Sjukdomen är allra vanligast hos kvinnor mellan 40 och 55 år, men kvinnor i andra åldrar och män kan få sjukdomen.
Denna fakta har jag fått av 1177!

Vad händer i kroppen?

Ont i kroppens muskler

Fibromyalgi innebär att man har långvarig smärta eller värk i musklerna på flera ställen i kroppen, tillsammans med en ökad smärtkänslighet. Med långvarig menas minst tre månader.

För att man ska få diagnosen fibromyalgi ska smärtan finnas både inom övre och nedre delen av kroppen och på både vänster och höger sida. Det som skiljer fibromyalgi från andra tillstånd med lokala eller utbredda muskelsmärtor är att den ökade smärtkänsligheten vid fibromyalgi är mera uttalad och mera utbredd.

Drygt åtta av tio som har fibromyalgi är kvinnor. Orsakerna till den stora skillnaden mellan könen är inte känd.

Nerverna skickar signaler till hjärnan

Smärtsystemet är en del av kroppens nervsystem. När smärtnerverna i musklerna retas, skickas signaler till nervcellerna i ryggmärgen. Där kan smärtsignalerna gå vidare oförändrade eller dämpas och bli svagare, eller förstärkas och bli kraftigare. Från ryggmärgen går smärtsignalerna till hjärnan. Det är först när signalen når hjärnbarken som man medvetet upplever smärta. Man känner hur stark smärtan är, hur obehaglig den känns, och var den sitter.

Signaler skickas också till de delar av hjärnan som ger upphov till känslomässiga reaktioner på smärta. Långvarig smärta handlar i stort sett alltid både om kropp och själ.

En ökad känslighet för smärta

Om man har fibromyalgi reagerar man kraftigare än vanligt på smärta. Smärtan sprider sig också lätt till många ställen i kroppen och blir mer eller mindre ihållande.

En sänkt smärttröskel gör att även ett lätt tryck eller muskelspänningar och muskelsammandragningar som inte brukar vara smärtsamma gör ont.

 

Flera orsaker kan ligga bakom

Det kan finns flera olika orsaker som tillsammans leder till att man får fibromyalgi. Till exempel kan ett arbete där man alltid rör sig på samma sätt belasta muskler så att man får långvarig värk. Stress kan göra att man omedvetet spänner muskler till exempel i skuldrorna, och det kan i längden leda till att man får värk.

Olika personer har olika stor risk för att få fibromyalgi, och sjukdomen kan delvis vara ärftlig.

Kroppens system samverkar

Hjärnans smärtsystem har förbindelser med kroppens immunsystem och med de system som reglerar sömn och hur vi reagerar på stress. Förbindelserna mellan smärtsystemet och de övriga systemen går i båda riktningarna. Det innebär till exempel att stress kan ge smärta och smärta kan ge stress.

Detsamma gäller för relationen sömn och smärta. Det är mycket vanligt att personer med långvarig värk har sömnproblem och att personer som har problem med sömnen har värk. Det är ofta svårt att avgöra om sömnproblemen eller smärtproblemen kommer först.

Detta förklarar varför fibromyalgi kan ge många symtom och att det kan vara svårt att veta vad som har orsakat sjukdomen från första början.

Smärta påverkar hur man mår

Fibromyalgi är inte en psykisk sjukdom, men långvarig smärta ger oftast långvarig stress. Stressen kan i sin tur öka intensiteten i smärtan man upplever och även förklara en del av symtomen vid fibromyalgi. Inte bara när man får fibromyalgi utan vid alla långvariga smärttillstånd spelar psykologiska faktorer en roll för hur de olika symtomen upplevs. Oro, ängslan, stress och depression kan förstärka symtom som smärta, trötthet och dålig sömn.

Om man har fibromyalgi kan man ofta inte anstränga sig på samma sätt som den som inte har värk. Kanske måste man avstå från de fritidsaktiviteter som är mest fysiskt krävande, men det innebär inte att man helst bör vara i stillhet. På arbetet kan man behöva hjälp av företagshälsovården för att få hjälp med rätt teknik och rätt utrustning i arbetet. Här kan små förändringar ofta göra stor skillnad.

Denna fakta har jag fått av  http://www.fibromyalgi.se/

Symptom:

Huvudsymptomen vid fibromyalgi är en ständig smärta i vila - kronisk smärta - samt en onormal trötthet. Intensiv och långvarig smärta är en stressfaktor och stressrelaterade symptom som t.ex. huvudvärk och magbesvär är därför vanliga hos patienter med fibromyalgi. Smärtan påverkar även sömnen och dålig sömn leder till ännu mer smärta och ännu mer stress, vilket i sin tur ger ytterligare försämrad sömn. Slutresultatet blir en onormal trötthet.

Muskelsmärtan påverkar motoriken och gör det svårt att röra kroppen obehindrat. Ofta klarar man inte av att uträtta vissa saker längre, som t.ex. att springa, gå i trapport eller lyfta tunga saker. Många med fibromyalgi lider även av stela muskler (framför allt på morgonen) och domningar och stickningar förekommer hos mer än hälften av patienterna, utan att de har någon nervskada.
Det finns även en mängd övriga symptom samt ett flertal samsjukdomar som är vanliga vid fibromyalgi.

Samsjukdomar
Det finns ett flertal sjukdomar och syndrom som är vanligt förekommande i samband med fibromyalgi – så kallade samsjukdomar. De vanligaste är:
IBS-syndrom/Colon Irritable (irriterad tarm)
ME/CFS (kroniskt trötthetssyndrom)
Sömnapné
RLS (Restless Legs Syndrome)
TMJ (käkledssyndrom)
WAD (Whiplash Associated Disorder)
Multipel kemisk överkänslighet (Multiple Chemical Sensitivity, MCS)
MFS (myofasciellt smärtsyndrom)
Reumatiska sjukdomar (t.ex. Bechtrevs, RA m.fl.)
Karpaltunnelsyndrom
Sjögrens syndrom
Depression
Allergier
Migrän
Kronisk bihåleinflammation
Vulvodyni (brinnande smärta i underlivet)
Endometrios
Fibrocystisk bröstsjukdom (godartade bröstknutor)
Syndromet "Överaktiv blåsa"

 

 


Fibromyalgi - idiotisk sjukdom

Rubriken säger allt vad detta inlägg ska handla om..
 
Denna sjukdom trodde en läkare för ungefär 6-10 år sen att jag skulle få när jag var äldre då jag hade vissa symptomer. Kände mig redan då stel i muskler, hade ont i knänan väldigt länge. Men sedan var det inte så mycket med det. När jag blev sjuk 2012 med min endometrios så föll min kropp i bitar och var nog mottaglig mot allt. Redan då började jag känna att jag hade ont i större delar av kroppen, men läkaren trodde inte på mig. Sedan började jag jobba på Oriola där arbetet var väldigt tungt och jag gick på någon energi som jag inte hade och gick in i väggen. Det var ungefär när det hände och efter det jobbet fick jag hundra gånger ondare. Då när jag kom till läkaren så gjorde dem massa tester o lyssnade på vad jag hade o säga. Så då visade det sig att jag hade jätte svårt fibromyalgi. Och det var ungefär som ett ännu slag mot mig. Jag viste innerst inne att jag hade fibromyalgi men nu fick jag det liksom på svart på vitt och det blir mer verkligt. 
 
Jag har inte haft så mycket "anfalls" dagar. Det jag menar med det är när hela kroppen ger upp, ingenting funkar. Man får inflammationer, du kan varken gå sitta stå ligga ner för allt gör ont. Du känner att varje muskel i kroppen känns som nålar och hugg. Fast jag inte får dessa dagar så ofta så känner jag av fibromyalgi varje dag, jag har ont varje dag men som det gäller alla sjukdommar vissa dagar är värre än andra och idag är det en sån dag då kroppen har lagt av. Oftas får jag ondare när det är kallare ute och sen valborg har det gått utför. Har ont från huvudet ner till tårna. Fötterna kramper, jag kan knappt ha datorn i knät för det gör ont, kyla funkar inte alls idag, kan inte ta på mig själv. Kan inte sitta för då strejkar höften som jag fått en svår inflammation i, kan inte gå då strejkar höft o rygg, sitter jag ned så strejkar rumpa,rygg,axlar, bena, fötter, tårna. Sitta vid datan så strejkar armarna, sitta o glo på tv gör ont i huvudet, för jag är känslig mot ljus och ljud, ligga ned är väl det enda som är skönast av allt detta så länge jag hittar en sida som inte gör för ont. 
 
Så då jag inte haft denna sjukdom så länge och inte riktigt velat läst så mycket om den då jag inte vill acceptera att jag har det. Så vet jag inte riktigt vad jag ska göra för att må lite bättre, vet egentligen ingenting än att åka till värmen men det är inget alternativ just nu. Folk som har samma sjukdom säger att man ska vila, helst flera dagar. Men mitt huvud hänger inte riktigt med där, kan inte ligga hemma i flera dagar o bara vila hur mycket kroppen än behöver det och jag kan sova hur mycket som helst hela tiden vart som helst så kryper det i kroppen o huvudet att jag inte gör något. Blir liksom rastlös direkt och får smått panik om jag inte hittar på saker. Så just nu går jag på någon energi som egentligen inte finns så tror idag att den energi försvann och därför kroppen föll, så jag hoppas att energin kommer tillbaka imorgon så jag kan få träffa mina brudar som jag saknar så mycket! <3
 
I nästa inlägg kommer jag skriva lite om vad just Fibromyalgi är för något :)
 
 
 

 

Överlycklig!

Har letat överallt efter en sommrig klänning som jag blev kär i första gången jag såg den. Så idag när jag var i Uppsala så hittade jag först inte i min storlek men chansade att prova 2 storlekar mindre i hopp om att den skulle passa och det gjorde den. Överlycklig tjej! :D 
 
 

Hur ska man veta?

Hur ska man veta att man tycker om någon fortfarande eller bara saknar den personen som sin vän? För just nu kan jag inte känna skillnaden, jag vet verkligen inte. Och jag försöker sitta o tänka ut vad dessa tankar betyder men samtidigt som jag försöker tänka ut det så försvinner denna person längre o längre bort och lever sitt liv. 
 
Jag försöker tänka tanken hur det skulle va om denna person fanns i mitt liv och det gör mig glad men ändå osäker men tror inte det har med denna person o göra utan med min sjukdom och alla skit saker som ingår i denna sak. Sen försöker jag tänka, tänk om det är endast saknar en som en vän hur jag ska kunna klura ut det. Ni kanske tänker börja umgås osv osv, men det funkar inte riktigt så just nu. 
 
Har tyckt om denna person i flera år men sist var jag ej redo och det var så mycket som satte stopp så tror att "min chans" är borta. Av det jag har fått hört. Har skrivit förut men tror inte denna person tar mig på allvar och inte så konstigt då jag själv är fett osäker men ja jag vet fan inte vad mina tankar är just nu. 
 
Vill skriva o berätta men vågar ändå inte. Då denna person har gått vidare med sitt liv och skulle bara bli pinsamt om man sågs efteråt. Men vad kan jag förlora? Kan förlora något.. Blir smått nervös eller inte nervös men avundsjuk när du har någon annan än mig så det lär vara ett tecken, men kan inte detta med kärlek just nu så stort frågetecken?!
 
Åh.. Hatar dessa tankar, hade bara varit enklare om jag viste och vågade gå framåt o berätta.. Men men gör jag inte det så förlorar jag nog föralltid och har gjort såhär förut. Gillat något men berättat det när den personen gått vidare med en annan, fått reda att känslorna var besvarade då men ingen sa något och sen blev det inget. så borde inte göra samma misstag men det är ändå så mycket som står på spel och är denna gång besvarad? Denna gång är jag fett osäker och vet inte.. 
 
 

RSS 2.0